טיפול רגשי בכאב TMS
מהי תסמונת TMS, תסמונת כאבים ממקור רגשי?
TMS– תסמונת כאבים ממקור רגשי, הוא מונח רפואי חדש שטבע ד"ר ג'ון סרנו.
ד"ר סרנו עבד שנים רבות כרופא מומחה לטיפול בכאבים בבית חולים לשיקום בניו-יורק וטיפל בעשרות אלפי אנשים שסבלו מכאבים. בתסמונת TMS האדם הסובל יחווה סימפטומים ככאבים, נימולים, ירידה בכוח שרירי ואובדן חלקי של תפקודים שריריים, אך המקור להם לא ינבע מבעיה מבנית כלשהי, אלא מהמוח הרגשי. המשמעות היא שהסיבה לכאבים הגופניים האמיתיים לגמרי הינה מתחים יומיומיים, רגשות לא מודעים ואירועי חיים מלחיצים (אובדן אדם קרוב, שינוי סטטוס משפחתי, בעיות כלכליות, שינויים גדולים בחיים ועוד).
הערכות של רופאים שונים הן כי בין 10-15% מהסובלים מתסמונות הכאבים לוקים בTMS. בהתחשב בכך שאחת מהסיבות המובילות לביקורים אצל רופאי המשפחה היא כאבים, מדובר ככל הנראה במספרים גדולים מאוד של אנשים. אך בשל היעדר מודעות מספקת לבעיה, רבים מהסובלים נותרים לא מאובחנים ולכן מקבלים טיפול שלא מצליח לפתור את הבעיה ממנה הם סובלים.
מהם הסימפטומים של תסמונת TMS?
הסימפטומים של TMS הם רבים ורחבים, ויכולים לכלול בעיות במערכת השרירים בגוף, במערכת העצבים, וברצועות החיבור (גידים, רצועות ודיסקים), ביניהם ניתן למנות את הבאים:
– כאבי גב כרוניים
– כאבי צוואר כרוניים
– כאבים מקרינים ליד או רגל
– תסמונת המנהרה הקארפלית
– מרפק טניס, מרפק גולף, בעיות וכאבים בגיד אכילס ובברכיים
– חולשה נימול או ירידה בתחושה בידיים ו/או ברגליים
– חשוב לציין כי הסימפטומים של TMS יכולים להיות דומים מאוד לסימפטומים שנובעים מפריצת דיסק, בלט דיסק, דלקות ובעיות אורטופדיות מבניות נוספות. לכן האבחנה הנכונה חשובה ביותר לטיפול נכון ושחרור מהסימפטומים.
בנוסף ישנן אבחנות רפואיות נוספות שעשויות להימצא תחת האבחנה של TMS, למשל: מיגרנה, תסמונת המעי הרגיז (IBS), פיברומיאלגיה, שלפוחית רגיזה, טיניטוס (צלצולים באוזניים) בעיות שינה, חרדה ועוד.
מי סובל מTMS?
למעשה כל אחד ואחת יכולים לסבול מTMS.
זו בעיה נפוצה מאוד, והסיבות נובעות ממתחים יומיומיים, רגשות לא מבוטאים או לא מודעים, טראומות עבר ואירועי חיים מלחיצים. יחד עם זאת לאנשים שנוטים להיות מרצים, טובים, וחביבים על כולם יש נטייה מוגברת לפתח TMS. גם למי שנוטים להדחיק רגשות ולא לדבר עליהם יכולה להיות מועדות מוגברת ללקות בTMS– תסמונת כאבים ממקור רגשי או מתח.
איך מאבחנים TMS?
חשוב לומר ש- TMS היא אבחנה רפואית לכל דבר. כבכל בירור רפואי יש לשלול לפני הכל בעיה חמורה או רצינית (לדוג': גידול, דלקת פרקים, שברים או סדקים שנגרמו מחבלה) ולבצע את בדיקות ההדמיה והדם הנדרשות. לאחר שנשללו סיבות מסוכנות לסימפטומים יש לבדוק התאמה מדויקת בין הממצאים בבדיקות ההדמיה לסימפטומים שהאדם סובל מהם. פעמים רבות לא ניתן למצוא ממצאים בבדיקות, או שהממצאים והסימפטומים אינם תואמים במדויק. במקרים אלו יש לחשוב על אבחנת TMS.
האבחנה כוללת כאמור בדיקה מלאה של המערכת האורטופדית, תשאול אישי שכולל בירור טריגרים רגשיים או שנובעים ממתחים בחיים, ותשאול רפואי כללי לבירור בעיות רפואיות בהווה ובעבר שמהן האדם סובל.
לאחר שכל אלו נלקחים בחשבון, ובמידה ומתמלאים קריטריונים מסוימים, ניתן לאשר אבחנה של TMS, כאבים ממקור רגשי.
איך מטפלים ב TMS?
מכיוון ש- TMS הינה תסמונת כאבים ממקור רגשי, הטיפול בה ממוקד בהיבט הרגשי או בהיבט של מתחים בחיי האדם הסובל. הטיפול במקרה של TMS מבוסס על ידע ותרגול עצמי. כאשר האבחנה מאושרת מבחינה רפואית, היעזרות בידע הנכון ובתרגולים אישיים מחשבתיים ורגשיים עוזרת בהדרגה לשחרר את האדם הסובל מהסימפטומים. זהו טיפול יעיל ביותר, והתוצאות המושגות בו הינן מרשימות ביותר.